İçeriğe geç

Hangi Iller Hangi Türk Boyundan

Hangi boydan olduğumuzu nasıl öğreniriz?

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Soyağacı Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.

Türkiye hangi Türk boyundan?

Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlar’da (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin ataları olarak kabul edilir. Destanlara göre Oğuzlar, Oğuz Han’ın altı oğlundan ve her birinin dört oğlundan oluşmuştur.

Sivas hangi Türk boyundan?

Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.

İzmir hangi Türk boyundan?

Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oğuzların Çavuldur boyundan Çaka Bey, İzmir’i ilk defa fethetti.

Igdir hangi Türk boyundan?

Iğdır ismi; 24 Oğuz boyunun 21.’si sayılan ve İç Oğuzların Üç-Ok koluna mensup olan Oğuz Han’ın altı oğlundan biri olan Cengiz ALP’nin en büyük oğlu olan “Iğdır Bey”den gelmektedir. Bu boyun ilk reisi Iğdır Bey’dir. Iğdır kelimesi “iyi, büyük, uzun boylu, yiğit başkan ve kahraman” anlamına gelir.

Aslen nereli olduğumuzu nasıl öğreniriz?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Talebi” servisini kullanarak soy belgenizi oluşturabilirsiniz.

Tunceli hangi Türk boyundandır?

Tunceli Türkmenlerinden biri olan Karsan aşireti, Oğuzların Üçok koluna bağlı Bayındır aşiretindendir. Osmanlı kayıtlarında Urfa ve çevresinde yaşayan “Karslu aşireti”nin de aynı olduğu düşünülmektedir.

Gaziantep Türkleri hangi boydan?

Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Anadolu’nun Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşarlar. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.

Kahramanmaraş hangi Türk boyundandır?

Maraş ve çevresi Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boylarının hâkimiyetinde olmakla birlikte, yirmi dört Oğuz boyunun hemen hemen tamamı temsil edilmektedir.

Bursa hangi Türk boyundan?

16. yüzyıl Osmanlı nüfus defterlerinde 28 Kızık köyü tespit edilmiştir. Anadolu’da Kızıkların en yoğun yaşadığı yerler Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bursa, Tokat, Bolu ve Ankara’dır.

Kars hangi Türk boyundandır?

Kars denince akla cesaret ve efsaneler diyarı gelir. Aslında ismi bir efsaneye dayanmaktadır. Kars ismi, MÖ 130-127 yılları arasında Kafkasya’nın kuzeyindeki Dağıstan’dan gelip bu bölgeye yerleşen Bulgar Türklerinin “Velentur” kabilesinin “Karsak kabilesinden” gelir.

Yozgat hangi Türk boyundan?

Oğuzların Bozok kolu Anadolu’ya geldikten sonra Yozgat ve çevresine yerleşmişlerdir. Bu nedenle Osmanlı idari sisteminde bu bölgeye Bozok Sancağı denmiştir. Cumhuriyet döneminde bu adlandırma değişse de Bozok ismi halk arasında kalmıştır.

Trabzon hangi Türk boyundan?

Fatih Sultan Mehmed zamanında, Oğuzların Avşar boyuna mensup Karamanoğulları’ndan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Erzurum hangi Türk boyu?

Oğuzların Kayı boyundan bir grup Ertuğrul Gazi önderliğinde 1232-33 yıllarında Erzurum yöresine geldi. Erzincan’a, Erzurum’u Ahlat’a kadar ilerleyen Alaattin Keykubat bu önemli Türk şehrini Eyyubilerden alarak Ahlat-Erzurum-Erzincan hattını güçlü bir savunma hattı haline getirdi.

Nevşehir hangi Türk boyu?

Nevşehir bölgesinin yerleşim adlarına bakıldığında, bu bölgede yaşayan insanların genellikle Oğuz/Türkmen boyuna mensup olduğu söylenebilir. Örneğin, 24 Oğuz boyunun atası sayılan Oğuz Kağan’ın adı, Nevşehir’deki bir yerleşimin adı olan “Oğuzhan” olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye Türkleri hangi soydan gelir?

10. yüzyılda Orta Asya’dan, çoğunlukla İran üzerinden Anadolu’ya yerleşen, özellikle Oğuz Türkmenleri olmak üzere birçok kabile Türkler adı altında gruplandırılmıştır. Türk adı, Göktürk döneminden beri Orta Asya’daki Türk ırkının Türkçe konuşan topluluklarının ortak adı olmuştur.

e-Devlet hangi boydan geliyorum?

E-Devlet soyağacı sorgulama işlemleri için T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Aile Ağacı Oluşturma” servisini seçerek aile ağacınıza ilişkin elektronik belgeyi alabilirsiniz.

Oğuzlar hangi ırktan?

Oğuz halkı, İran, Irak, Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan’daki Türklerin ataları olarak bilinen bir Türk kabilesidir. Oğuz kelimesinin kökeni Ok ve çoğunluk eki -z’den gelir.

Aile soy ağacı daha eskiye nasıl gidilir?

Aileden gerekli bilgileri topladıktan ve soyağacı görüşmesinden bilgi edindikten sonra daha da geriye giderek arşivlere başvurabilirsiniz.

Tavsiyeli Bağlantılar: Kariyer Planlamanin Ilk Adimi Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir