İçeriğe geç

Istinaf Aşamasında Yeni Delil Sunulabilir Mi

Yeni delil ne zamana kadar sunulabilir?

Kanuni süre geçtikten sonra delil sunma Medeni Kanun delil sunma için bir süre belirler. Süreye uyulmadan delil sunmaya devam etmek bir hatadır. Dilekçelerde ilgili delillere atıfta bulunulduktan sonra delilin daha sonra sunulacağı tespit edilirse, hakim iki haftalık nihai bir süre belirler.

İstinaf aşamasında ek beyan dilekçesi verilebilir mi?

Temyiz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir. (Hukuk Dairesi – Karar: 2019/9846)

Bozmadan sonra yeni delil sunulabilir mi?

Yeni delil sunulması istemi, yargılamanın geciktirilmesi amacını taşımıyorsa veya delilin zamanında sunulmaması ilgilinin kusuru dışında bir sebepten kaynaklanıyorsa, hâkim, gerekçesini de belirtmek kaydıyla yeni delil sunulmasına izin verebilir.

Deliller hangi aşamaya kadar sunulur?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 139/1-c hükmüne göre, yazılı yargılamada taraflar, ön inceleme duruşmasına davetin tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık belirli süre içinde, başvurularında sundukları ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmak zorundadırlar.

İstinaf dilekçesinde yeni delil sunulabilir mi?

Temyiz sisteminin yeniden yürürlüğe girmesiyle, iki kademeli yargı sistemimiz üç kademeli bir sisteme dönüştü. Hukukumuzda dar temyiz modelinin benimsenmesi, temyiz sürecinin uzamasını önlemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, bazı istisnalar dışında, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması yasaktır.

Mahkemeye sonradan delil sunulabilir mi?

(1) Kanunda belirtilen sürenin geçmesinden sonra taraflar artık delil sunamazlar. Ancak, delillerin sonradan sunulması duruşmayı geciktirmek amacını taşımıyorsa veya delillerin süresi içinde sunulmaması ilgili tarafın kusurundan kaynaklanmıyorsa, mahkeme delillerin daha sonra sunulmasına izin verebilir.

İstinafta yeni tanık dinlenir mi?

Temyiz sisteminin yeniden yürürlüğe girmesiyle, iki kademeli yargı sistemimiz üç kademeli bir sisteme dönüştü. Hukukumuzda dar temyiz modelinin benimsenmesi, temyiz sürecinin uzamasını önlemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, bazı istisnalar dışında, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması yasaktır.

İstinaf ek dilekçe verilir mi?

İtiraz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir.

İstinaf aşamasında ıslah olur mu?

Davanın istinaf aşamasında düzeltilmesi yasak işlemlerdendir (HMK m. 357/1). İlk derece ve istinaf aşamasında olduğu gibi istinaf aşamasında da davanın incelenmesi ve karara bağlanması mümkün olmadığından davanın düzeltilmesi de mümkün değildir.

İstinafta bozulan dosya ne olur?

Temyiz kararı, ilk derece mahkemesinin kararının hatalı çıkması nedeniyle iptal edilerek dosya ilk derece mahkemesine gönderilir (Özekes, Pekcanıtez Usûl, s. 2302). 52. Dosya ilk derece mahkemesine gönderilmiş ve ilk derece mahkemesi de iptal kararına uymuşsa, iptal kararıyla verilen karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir.

İkinci derecede delil ne demek?

Ceza muhakemesinin amacı; meydana gelen somut olay hakkında maddi gerçeği ortaya çıkarmak ve olayı hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde delillerle ispat etmektir. 2 Ceza muhakemesinde delil, somut olayı ve hâkimin kanaatini ispat etmenin zorunlu aracıdır.

İstinaf mahkemesi yeniden yargılama yapar mı?

Temyiz yasal bir çözüm yolu olsa da, inceleme sürecinin bir parçası olarak yeniden yargılama yapma ve yeni bir hüküm verme fırsatı da olabilir. Temyiz mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını incelerken, bir hukuka aykırılık veya temyiz için başka bir gerekçe varsa kararı düzeltebilir ve yeni bir hüküm verebilir.

Deliller hangi aşamada toplanır?

5271 sayılı CMK ile getirilen yeni sisteme göre, soruşturma aşamasında delil toplanması gerekiyor.

Ön inceleme aşamasında delil sunulur mu?

Bu bağlamda ön inceleme duruşmasında soruşturma yapılamaz; soruşturmaya yol açan hazırlık işlemleri yapılır. Ön inceleme aşamasında soruşturma aşamasından farklı olarak olayın gerçekleri ele alınmadığından genellikle delil toplamak mümkün olmaz.

Deliller nasıl sunulur?

Hukuk muhakemeleri hukukunda genel kural, delillerin taraflarca hazırlanıp mahkemeye sunulmasıdır; hâkim kendiliğinden delil alamaz. Taraflar, davanın vakıalarını ispat eden delilleri, davalı sayısından fazla sayıda suretleri ve onaylı örnekleriyle birlikte dava dilekçesine ek olarak mahkemeye sunmak zorundadırlar.

Delil tespiti kaç gün içinde yapılmalı?

Kararda ayrıca delillerin nasıl ve ne zaman toplanacağı, delillerin toplanması sırasında karşı tarafın hazır bulunabileceği, itiraz ve ek soruların bir hafta içinde bildirilmesi gerektiği belirtilir.

Delil dilekçesi en geç ne zaman verilir?

Cevap dilekçesinin verilmesi için süre, Medeni Kanun’un 127. maddesi uyarınca, dilekçenin davalıya tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 145. maddesi, tarafların kusuru bulunmayan davalarda mahkemenin, delillerin daha sonra toplanmasına izin verebileceğini hükme bağlamıştır.

2 delil listesi sunulabilir mi?

İkinci bir tanık listesi sunulamayacağı kuralı, davaların makul bir sürede ele alınması amacıyla usul ekonomisi amacına da hizmet eder.” ifadeleri kullanılmıştır. Bu kuralın tersi mümkün değildir. Tarafların rızasıyla bile ikinci bir tanık listesi düzenlenemez.

Basit yargılama usulünde deliller ne zamana kadar sunulur?

Basit yargılama usulüne tabi olan tazminat davalarında ise davacının delil sunma süresi, davanın açılmasıyla sona erer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir