Balıklıgöl doğal mıdır?
Doğal bir akvaryum ortamı olan Balıklıgöl’ün su kalitesi bazen çevresel etkenlerden dolayı bozulmakta ve içinde yaşayan balıkların sağlığına zarar vermektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak Balıklıgöl’de zaman zaman balık ölümleri yaşanmaktadır.
Balıklıgöl yapay mı?
Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde eşsiz manzarasıyla dikkat çeken “Balıklı Göl”, güzelliğiyle yöre halkının ilgi odağı oldu. İlçeye bağlı İnli köyünde Selevir Barajı’ndan gelen suyla 2002 yılında oluşturulan 5 bin metrekarelik yapay göle 30 bin aynalı sazan balığı bırakıldı.
Balıklıgöl doğal varlık mıdır yoksa tarihi eser midir?
Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında bulunan ve Hz. İbrahim’in ateşe atıldığına inanılan Balıklıgöl (Ayn-i Zeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri), İslam dünyası için kutsal sayılan balıkları (sazan balıkları) ve çevresindeki tarihi eserleriyle Şanlıurfa’nın en çok ziyaret edilen gölleridir. Tarihi yerlerden biridir.
Balıklıgöl nasıl oluştu?
Hz. İbrahim içine atıldığı anda büyük ateş göle, odunlar da balığa dönüşmüş. Zeliha’nın döktüğü gözyaşları, bugün Balıklı Göl’ün hemen yanında bulunan Ayn Zeliha Gölü’nü doğurmuş. Şanlıurfa denince akla ilk gelen Balıklıgöl’dür, bu yüzden de dini turizmin en popüler duraklarından biridir.
Balıklıgöl gerçek mi?
Balıklıgöl, Şanlıurfa’da turistik bir yerdir. Urfa Kalesi’nin önündeki Halil-ür-Rahman Gölü’nün güneyinde yer alır ve 150 m2’lik bir alana sahip bir göldür. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra Nemrut’un kızı Zeliha da ölmüştür.
Balıklıgöl’de kimin mezarı var?
Yılın herhangi bir zamanında her dinden, ülkeden ve şehirden insanlar bu mağarayı ziyaret ediyor. Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın hemen yanında, dönemin din alimi Beddiüzaman Said Nursi’nin vefatından sonra ilk kez gömüldüğü türbe bulunmaktadır. Balıklıgöl, Şanlıurfa’da turistik bir cazibe merkezidir.
Urfa Balıklı Göldeki balıkların Sırrı Nedir?
Ateş suya dönüşür, gözyaşı gölü. Efsaneye göre Hz. İbrahim büyük ateşe düştüğü gibi ateş suya dönüşür ve içindeki odunlar da balığa dönüşür. Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’e gidenler gölde yüzen balıkların sırtlarında siyah noktalar olduğunu fark edeceklerdir.
Balıklıgöl balıkları asker mi?
Başka bir rivayete göre; Söğütlü köyü Rus işgali altındayken, Rus komutanı bu balıkları askerlerine yedirmiş. Ancak askerlerin hepsi bir iki gün içinde ölmüş. Bir rivayete göre ise bu balıklardan bazıları yeşil sarıklı asker olmuş ve savaşa gitmiş.
Balıklıgöl hangi ayette geçiyor?
Allah ateşe emreder: “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” (Enbiya Suresi, ayet 69). Rivayete göre; ateş suya, odun da balığa dönüşür. Hz. İbrahim’in selametle düştüğü yerde bu göl oluşur ve çevresi gül bahçesine döner.
Doğal varlıklar nelerdir?
Doğal varlıkların oluşumunda insan faktörü etkili değildir. İklim ve arazi şekilleri gibi faktörlere bağlı olarak zamanla oluşurlar. Vadiler, dağlar, göller, şelaleler, geçitler ve mağaralar doğal oluşumlardır.
10 tane doğal varlık ve nerede oldukları?
Ege BölgesiÖlüdeniz, Fethiye.Pamukkale Travertenleri, Denizli.Kelebekler Vadisi, Fethiye.Saklıkent Boğazı, Muğla.İztuzu Plajı, Muğla.Kızkumu Plajı, Marmaris.Dilek Yarımadası Milli Parkı, KuşadasıUlubey Boğazı, Uşak.Diğer öğeler…• 30. Nisan 2024
Türkiye’nin doğal güzellikleri nelerdir?
Türkiye’nin Doğa HarikalarıPamukkale Travertenleri – Denizli. … Kapadokya Peri Bacaları – Nevşehir. … Göreme – Nevşehir Milli Parkı. … Ayder Yaylası – Rize. … Dilek Yarımadası Büyük-Menderes Deltası Milli Parkı – Aydın. …Nemrut Dağı – Adıyaman. … Şeytan Sofrası – Mardin. … Saklıkent Kanyonu – Muğla.Daha fazla ürün…•1. Eylül 2023
Balıklıgöl doğal mı?
Balıklı Gölü, yer altı su kaynaklarının yüzeye çıkmasıyla oluşan doğal bir göldür.
Balıklıgöl’ün özelliği nedir?
Efsaneye göre Balıklıgöl çevresinde yaşanan olaylar Hz. İbrahim’in Nemrut’un zulmünden kaçarken ateşe atıldığı yer olarak bilinmektedir. Hz. İbrahim’in ateşe atılmasının ardından ateş yerine dönüşen gölette yaşayan balıkların kutsal sayılması Balıklıgöl’ü eşsiz kılan unsurlardan biridir.
Balıklı Göldeki balıklar Neden Önemli?
Başka bir Balıklıgöl efsanesine göre Halil ür Rahman Gölü’ndeki balıklardan biri beyazdır. Dilek kağıtları aşağıdaki küçük kubbeli bir binanın köşesindeki suya atılırdı. Beyaz bir balık gelip dilek kağıdını yerse o dileğin gerçekleşeceğine inanılır.
Urfa Balıklıgöl balıkları neden yenmez?
Balıklıgöl balıkları kutsal kabul edilir ve kimse onları yakalamaz veya yemez. Görevliler ölü balıkları gölden çıkarır ve başka bir yerde toprağa gömerlerdi. Efsaneye göre bir gün bir albay bu inancın bir batıl inanç olduğunu söyleyip Balıklıgöl’den bir balık yakalayıp yemiş. Daha sonra felç olmuş.
Balıklıgöl’ün sırrı nedir?
Bilge Seyidoğlu’nun yaydığı rivayete göre, Anadolu’nun fethi sırasında, fethe katılan Türk eşkıyaları, o bölgedeki bir pınardan su içerken sırtlarından vurularak şehit edilmişler, suya düştüklerinde ise Allah’ın izniyle küçük balıklara dönüşmüşlerdir.
Balıklıgöl’ün suyu nereden gelir?
Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su buradan kaynak suyu olarak çıkmaktadır.
Balıklıgöl balıkları asker mi?
“Bölgede, Çanakkale Savaşı sırasında buradaki balıkların sayısının azaldığı ve savaş sonunda vücutlarının çeşitli yerlerinde yaralarla geri döndükleri söyleniyor. O tarihten bu yana ‘asker’ (‘yaralı balık’) adı verilen bu balıkların zamanla kutsallaştığına ve bölgenin yaz aylarında çok sayıda ziyaretçi ağırladığına inanılıyor.