Metinlerarasılık nedir kısaca?
Özet: Metinlerarasılık, bir metnin diğer metinlerle açık veya gizli ilişkilere girme yeteneğidir. Bu ilişkiler, mesajı etkili bir şekilde iletmek için kullanılır. Bir metin oluştururken, metnin dilinin, ifadesinin ve fikirlerinin yabancı metinlerle ustaca bağlanması, edebi kalitenin bir ölçütü olarak kabul edilir.
Postmodernizm nedir kısaca edebiyatta?
Postmodernizm, modernizmden belirli bir durumda, olumlu ya da olumsuz anlamda ayrılan, siyasal ve maddi/toplumsal bütün değişimleri, düşünsel ve kuramsal ürünleri ve kültürel pratikleri kapsayan bir formülasyondur.
Postmodern anlatım tekniği nedir?
20. yüzyılın ikinci yarısında yaratılan, konuları çoklu bakış açılarıyla ve hazcı bir yaklaşımla ele alan, bunları gerçeklikle tam olarak ilişkilendirmeyen edebi eserlerdir.
Metinlerarasılık hangi anlatım tekniklerini kapsar?
Metinlerarasılık, yazar ile okuyucu arasındaki ve metin ile diğer metinler arasındaki ilişkiye odaklanır. Yapısı, bir metnin okuyucuları kadar anlamı olduğu görüşüne dayanır ve okuyucunun metni okuma sürecine ilişkin bilgisine dikkat çeker; metin, kültürel yapının bir parçası olarak ele alınır, öncesi ve sonrası…
Postmodernizm metinlerarasılık nedir?
Özellikle 20. yüzyıl edebi eserlerinde sıkça karşımıza çıkan “metinlerarasılık” kavramını, “bir metnin başka metinlerle olan metinlerarasılığı” anlamında kullanabiliriz.
Metinlerarasılık postmodern roman ile ilgili mi?
Metinlerarasılık (Almanca: Intertextualität, İngilizce: Intertextualität) postmodern romanın bir diğer önemli temasıdır. Metinlerarasılık, gönderme (alıntı, gizli alıntı, gönderme), pastiş, parodi, ironi ve kolaj tekniklerini içerir.
Postmodern ne anlama gelir?
Postmodernizm, II. Dünya Savaşı sonrası dönemdeki güç değişimleri ve insanlıktan çıkarma ve tüketici kapitalizminin saldırısıyla ilişkilendirilebilir. Postmodernizm terimi modernizmle bir ilişki olduğunu ima eder. Modernizm, 20. yüzyılın başlarında moda olan daha eski bir estetik hareketti.
Postmodernizmin temel ilkeleri nelerdir?
Postmodern düşünce genel olarak modern düşünce ve kültürün temel kavramlarının ve dolayısıyla hakikatin sorgulanmasına atıfta bulunur. Postmodernizm, modern düşüncenin rasyonel, bilimsel ve nesnel kavramlarından ve hakikatlerin ve gerçekliklerin mutlak olmadığı ve birden fazla anlama sahip olabileceği inancından uzaklaşmayı savunur.
Modernizm ve postmodernizm arasındaki fark nedir?
Modernizm ve Postmodernizm Arasındaki Farklar Modernizm ve postmodernizm iki farklı düşünce okuludur. Modernizm, geleneksel biçimler ve geleneklerle radikal bir kopuşla karakterize edilirken, postmodernizm, bireysel deneyimin önemini vurgulayan ve nesnel gerçeklik fikrini reddeden modernizme bir tepkidir.
Postmodern bakış açısı nedir?
Postmodern felsefe, 18. yüzyılda Aydınlanma Çağı’nda geliştirilen kültür, kimlik, tarih veya dil hakkındaki modernist felsefi fikirlerin doğasında olduğu varsayılan varsayımlara eleştirel bir yanıt olarak 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan felsefi bir harekettir.
Postmodern roman nasıl ayırt edilir?
Postmodern romanlar klasik romandaki gibi olay örgüsüne dayalı anlatılar değildir. Olay veya olaylar odak noktasıdır, olay örgüsü değil. Postmodern roman, modernist romandaki gibi zor ama erişilebilir, anlamsal bütünlüğe sahip bir anlatı değildir.
İlk postmodern roman kime aittir?
Oğuz Atay, Tutunamayanlar romanıyla Türk romanında ilk bilinçli postmodern roman denemesini yapmıştır.
Metinlerarasılık özellikleri nelerdir?
Metinlerarasılık kavramı bize roman ve kısa öykü gibi kurgusal türdeki kitaplarla geçmişte var olan diğer kitaplar arasında farklı tekniklerle kurulan ilişkileri anlatır. Burada kullanılan teknikler alıntı, epigraf, referans, ima, parodi ve pastiş’tir.
Metinlerarasılık hangi akıma aittir?
Yapısalcı ve post-yapısalcı akımlarla ilişkilendirilen edebi bir kavram olan metinlerarasılık, 20. yüzyılın ortalarında Julia Kristeva tarafından ortaya atılan, isimlendirilen ve geliştirilen bir yaklaşımdır.
Metinlerarasılık hangi yazar?
Metinlerarasılık, kökeni antik çağlara dayanan ancak postmodern metinlerde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olarak düşünülebilir. Teorik olarak, 1960’larda Julia Kristeva tarafından ortaya atılan bir teoridir.
Metinlerarasılık nedir TDK?
Metinlerarasılık, metinlerin anlamının diğer metinler tarafından şekillendirilmesidir. Bir yazar tarafından daha önceki bir metni ödünç almak ve dönüştürmek için kullanılabileceği gibi, bir metni okuyan bir okuyucu tarafından başka bir metne atıfta bulunmak için de kullanılabilir.
Metinler arası anlam kurma nedir?
Metinlerarası anlamı belirlemek için metinlerden metinler (anlamlar) yaratılmalıdır. Bu tür bir anlamı belirlemek için okuyucu yüksek düzeyli bilişsel süreçleri kullanır. Okuyucu metinleri (yazarları) tartışarak okur. Metinler arası okuma ve anlam belirleme, metinlerarası düşünmeye ve alternatif bakış açılarının geliştirilmesine yol açar.
Metinlerarasılık hangi akıma aittir?
Yapısalcı ve post-yapısalcı akımlarla ilişkilendirilen edebi bir kavram olan metinlerarasılık, 20. yüzyılın ortalarında Julia Kristeva tarafından ortaya atılan, isimlendirilen ve geliştirilen bir yaklaşımdır.
Metinler arası gönderme nedir?
Metinlerarasılık kavramı bize roman ve kısa öykü gibi kurgusal türdeki kitaplarla geçmişte var olan diğer kitaplar arasında farklı tekniklerle kurulan ilişkileri anlatır. Burada kullanılan teknikler alıntı, epigraf, referans, ima, parodi ve pastiş’tir.